De collectie van De Kunstverzamelaar bestaat uit schilderijen, kunstwerken en beelden van hedendaagse kunstenaars, voornamelijk uit de regio Alkmaar.

Dirk Meijer (1944) tekende al op zeer jonge leeftijd. Hij verhuisde naar Den Haag en ging daar naar de Academie voor Beeldende Kunsten. In de jaren 60 en 70 kwam hij in Amsterdam in aanraking met het kunstenaarsmilieu en ging vaak naar Jazz-clubs. Terug in Alkmaar werd hij in 1973 coördinator van het kunstenaarsproject “Kijken en Zien” voor alle basisscholen in Alkmaar en Bergen. Vanaf 1975 is hij werkzaam als autonoom kunstenaar.

Meijer is gefascineerd door de schoonheid van het landschap. Hij loopt en fietst veel en doet indrukken op die in z’n schilderijen tot uiting komen. Een landschap schildert hij niet letterlijk na, maar hij maakt een schilderij vanuit z’n geheugen. Dirk Meijer schildert wat het moment hem ingeeft. Woorden als inspiratie vindt hij gezeur. Kunst is een proces van twijfel, woede en onzekerheid. Het moet ademen en ruimte hebben. Dat dwing je af door hard werken. Bij voorkeur ’s nachts. Van andere definities wil hij niets weten. Van zijn hand dus geen voorspelbare series of uitgekauwde variaties op een thema.